Hop til indhold

Rover til Indlandsisen

Produktudvikling af Rover til måling af tykkelse på indlandsisen - med håbet om bedre varslingssystemer til kystlande i fremtiden

Rover til Indlandsisen

Rover til monitorering af Indlandsisen

Dette projekt omhandler, hvordan en Rover kan bidrage til monitorering af Indlandsisen. Global opvarmning er forsat et stort samtaleemne i debatten om miljø. Befolkningstallet er stigende, ligesom behovet fødevareproduktionen vokser, hvilket belaster miljøet. Den bevægelighed der foregår mellem verdens lande er steget væsentligt, hvilket påvirker miljøet negativt. Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC, 2001) oplyste tilbage i 2001, at den globale opvarmning  vil være mere end 40 % højere end gennemsnitsstigningen, inden udgangen i dette århundrede.

På baggrund af dette, har man de seneste år bygget på et autonomt køretøj, der kan foretage monitorering af Indlandsisen, som dette projekt omhandler.

Overvågning af vandstigning

Forskere har de seneste år arbejdet på at kunne monitorere Indlandsisen og dermed overvåge vandstigningen. Den første udgave var den semi-autonome Polar-Rover, Nomad, som bygget på Carnegie Mellon Universitet. Den var ikke udviklet til at monitorere Indlandsisen, men blev brugt på Sydpolen, hvor man studerede meteoritter og kratere. Den var den ikke designet til at traversere på is og sne.
Efterfølgende blev SnoMote udviklet ved Georgia Tech til at foretage observationer af overflader på gletsjere, samt blød sne i kuperet terræn. SnoMote teamet havde succes med at anvende feature-genkendelse og prøveudtage sne i snedækkede terræner.
På baggrund af erfaring og viden fra tidligere Rover-udviklere, kunne man bygge en optimal Rover specifikt til Indlandsisen. Roverens opgave er at monitorere Indlandsisen, indsamle og videresende data til forskningscenteret, som bruger data til overvågning af Indlandsisen.

Ønsker du at læse mere omkring Indlandsisen og klima, så læs her.

Fra viden til undervisningsmateriale

Den viden der indsamles i projektet, bruges til undervisning af produktionsteknologstuderende.

Projekt har værdi for de forskere, der overvåger Indlandsisens smelte proces, og bidrager til, at de kan komme et skridt nærmere den vandstigning, der sker på grund af den globale opvarmning, ligesom der kan skabes et bedre overblik over varsling af de kystlande, der ligger for lavt.

Dette projekt tager udgangspunkt i at designe den mest optimale konstruktion af en autonom Rover. Hjulene på roveren konstrueres således at pakningen af sne minimeres. Konstruktionen søger for, at snerydningen omkring bliver så stor, at pakningen af sne minimeres.

Andre projekter omkring miljø og bæredygtighed, der kan have din interesse.

 

Vælg et tema eller søg efter projekter