Frontend webteknologier

Der er stigende tendens til at webapplikationer laves med stadig større fokus på frontend fremfor backend

Der er stigende tendens til at webapplikationer laves med stadig større fokus på frontend. Applikationer der tidligere baserede sig hovedsageligt på serverside genererede html sider med lidt eller ingen funktionalitet der skulle eksekvereres på klientsiden, bliver i stigende grad lavet med en tynd backend og en kraftig frontend
applikation.

Ofte bliver serversiden reduceret til funktionalitet til at persistere data og hente det igen, mens hovedparten af programlogikken lægges på klientsiden i form af javascript.
Denne ændring er sket gradvist over de sidste 10 år og betyder at frontend udvikling i dag er en vigtig kompetence, der involverer programlogik i lige så høj grad som det kræver æstetik og usability.

To væsentlige ting er sket i det forløbende årti, som har stor betydning for hvordan der udvikles webapplikationer og for de færdigheder, der kræves af en moderne frontend-udvikler. Den første ting er at den kraftige forøgelse af javascript, der sendes til browseren har skabt et stigende behov for udviklingsværktøjer, javascript frameworks og biblioteker. Væksten indenfor disse har været voldsom i en grad, hvor det er vanskeligt at følge med og være opdateret på alle de nye trends, selv for fagprofessionelle, der arbejder fuldtid med frontendudvikling. Den anden ting der er sket er at mens kravet til programlogik er steget på klientsiden, så er det faldet på serversiden, med den konsekvens at hele markedet for serverhosting og data storage har ændret sig.

Nye services som, ”Software-as-a-service”, ”Infrastructure-as-a service”, ”Platform-as-a-service” endvidere også ”Coding-as-aservice” har haft en enorm indflydelse på den måde man laver webapplikationer på i dag.

Backend Services og webteknologier
Med den rivende hurtige udvikling på området for webudvikling er der rigtig mange måder at nå til det samme mål: velfungerende, hurtige, interaktive webapplikationer. På backend siden spænder løsningerne fra at hoste egen server med installation og løbende vedligeholdelse af både operativesystem, programmer, backup af data, recovery strategier og meget mere til at købe sig til al funktionalitet og kun bekymre sig om dataformater til konsumering i frontend applikationer (dette er eksempelvis tjenester som Firebase og andre microservices, der tilbyder ”serverless architecture” løsninger. På frontend siden er store javascript frameworks og biblioteker som Angular og React blevet vigtige at kende til. Desuden er der en skov af udviklerværktøjer, buidservere, package management redskaber og testværktøjer, som den moderne udvikler må have kendskab til.

Vælg et tema eller søg efter projekter