Hop til indhold

Kampen mod ubudne gæster: mikrobiologi i bælgplantebaserede fødevarer

Projektet bidrager med ny viden om bakteriers vækstrater i bælgfrugter, forarbejdet og uforarbejdet bælgfrugtprotein og -stivelse, samt hybridprodukter

Som led i den grønne omstilling har EU et mål om at være CO2 neutral i 2050, hvilket vil kræve en drastisk omlægning af vores levevis. Som udgangspunkt er de fleste forbrugere ikke interesserede i at gå på kompromis med deres levestandard, hvilket betyder, at der skal findes løsninger, som er mindst lige så gode som de nuværende. Inden for fødevarer er især kød en stor bidragyder til CO2 udledningen. En del forbrugere er ikke villige til at undvære kødet i deres kost, hvor en central begrundelse er at man ikke vil gå på kompromis med ”den gode smag” (e-bog: Fra planter til kød). På nuværende tidspunkt ser det ud til, at hybridprodukter så småt er begyndt at vinde frem på markedet, men producenterne mangler viden om mikrobiologien i sådanne hybridprodukter.

Derfor vil vi i dette projekt, i samarbejde med fødevareproducenter og konceptudvikler, generere viden om vækstrater af mikroorganismer i plante og hybridprodukter. Denne viden kan bruges af fødevareproducenter til bestemmelse af holdbarhed såvel som risikovurdering i forhold til sygdomsfremkaldende mikroorganismer i produkterne. Derudover vil vi i projektet arbejde med at identificere og udføre detaljerede undersøgelser af de molekyler og mekanismer, som har en effekt på specifikke bakteriers vækstrate.

 

Vælg et tema eller søg efter projekter