Hop til indhold

Entreprenørskabskompetencer hos stiftere af SMV’er og deres medarbejdere

En forundersøgelse af iværksættere og deres kompetencer og motivation for at skabe deres egne jobs

Gennem kvalitative interviews med to iværksættere og en Generative Design research analyse har vi undersøgt deres iværksætterrejse og hvilke kompetencer de har haft brug for og benyttet undervejs.

Vi har fået bekræftet, at iværksætterens rejse er meget kompleks, og at der er mange paradokser bl.a. forholdet mellem den nødvendige handlekompetence og en tendens til at handle for meget (”overhandle”) i opstarts- og vækstfasen, Vi ser et behov for et refleksionsrum for iværksætteren, hvor denne får mulighed for at skabe strategiske pauser til at erfaringsopsamle og reflektere og lægge en strategi.

Med forundersøgelsen har vi forsøgt at belyse, hvilke udfordringer og mangler dimittendiværksætterne oplever, og hvilke udfordringer og mangler, de har oplevet i løbet af deres iværksætterrejse.

Vi har først foretaget et scoping review, hvor vi har kortlagt den eksisterende litteratur inden for feltet entreprenørskab og inner development goals. Vi kan konkludere, at der endnu ikke er skrevet meget om koblingen mellem IDG’erne og entreprenørskabskompetencer. Fænomenet entreprenørskab har tidligere overvejende været anskuet med en arketypetilgang. Det vil derfor være relevant af få afdækket andre tilgange, der driver og motiverer individer til entreprenante handlinger og hvilke konkrete kompetencer individer benytter sig af, når de kaster sig ud i entreprenørskab.

Vi har benyttet Generative Design Research metoden til at analysere data fra to kvalitative interviews med iværksættere, der tidligere er dimitteret fra KEA. Vi har undersøgt deres iværksætterrejse og hvilke kompetencer de har haft brug for og benyttet undervejs samt hvad der har motiveret dem for at skabe deres egne jobs.

Vores findings er:

Vi har fået bekræftet, at iværksætterens rejse er meget kompleks.

De interviewede giver udtryk for, at de ikke helt hviler i deres identitet/selvforståelse som iværksættere, da de er i tvivl om, hvorvidt de kan tillade at kalde sig iværksættere.

Begge interviewede er mænd. Vi er blevet opmærksomme på, om det kan have en betydning for vores data og findings.

De interviewede giver udtryk for, at det meste i deres iværksætterrejse er sket tilfældigt, de er bare sprunget ud i det. Denne mangel på strategi og retning er både udtryk for en nødvendig handlekompetence, men også en tendens til at handle for meget (”overhandle”) i opstarts- og vækstfasen.

Vi ser et behov for et refleksionsrum for iværksætteren, hvor denne får mulighed for at skabe strategiske pauser til at erfaringsopsamle og reflektere og lægge en strategi.

Det vil derfor være relevant at undersøge, hvordan man kan skabe værktøjer, der kan hjælpe iværksætteren med dette.

Vi ser her, at teorier om metakognition og refleksion kunne være relevante at undersøge nærmere.

Vælg et tema eller søg efter projekter