Hop til indhold

Viden til virksomheder i Region Sjælland (ViiRS)

Projekttitel Viden til virksomheder i Region Sjælland (ViiRS)
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Business | Sundhed | Teknik
Teaser Fire videninstitutioner går sammen om nyeste viden inden for ren luft, turisme, velfærdsteknologi samt fødevare- og procesudstyr
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Zealand – Sjællands Erhvervsakademi
- Kontaktperson Anders Torpegaard
Udviklingsleder
ator@easj.dk
50762708
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. januar 2014 - 31. december 2019
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

ViiRS er et regionalt funderet vækstaftaleprojekt, hvor uddannelsesinstitutionerne Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), University College Sjælland (UCSJ) & Erhvervsakademi Sjælland (EASJ) i fællesskab arbejder for at fremme sammenhængen mellem forskning, uddannelse og erhverv. Tilsammen udgør de fire institutioner en stærk og bred samling af den nyeste forskningsbaserede viden med højeste internationale faglighed, som virksomheder kan få del af gennem mange forskellige typer af samarbejder.

Uddannelsesinstitutionerne bidrager hver især til projektet med viden inden for de tre indsatsområder:

1)Studerende som viden- og vækstdrivere i virksomheder

2)Viden som vækstgenerator

3)Vidensbaserede iværksættervirksomheder

Projektet skal hjælpe virksomhederne med konkrete problemstillinger og give uddannelsesinstitutionerne viden om efterspurgte kompetencer i erhvervslivet. Vækstaftalens arbejde er at understøtte nye samarbejder mellem virksomheder og studerende/forskere samt at styrke iværksætterkulturen, ved at matche studerende og iværksættere med relevant erhvervsfremmerådgivning. Alt sammen med henblik på at fremme vækst og udvikling i regionen.

Samarbejde med EASJ

Erhvervsakademi Sjælland tilbyder forskellige former for samarbejde. De forskellige samarbejder kan tage form som:

  • Personalesamarbejde: Hvor videnmedarbejdere fra EASJ bidrager med ekspertviden, til sparring omkring en problemstilling i den konkrete virksomhed
  • Studentersamarbejde: Hvor én eller flere studerende fra EASJ kommer ud til virksomheden, i enten praktik eller projektforløb, og kan arbejde med løsning af forskellige opgaver i virksomheden

Samarbejde er vejen til øget vækst

ViiRS arbejder på at fremme etableringen af partnerskaber med virksomheder igennem arbejdet med de tre indsatsområder. Visionen er at et tættere samarbejde er til gavn for vækst, beskæftigelse og udvikling i hele Region Sjælland. Omdrejningspunktet for vores indsats er de sjællandske SMV’er og deres konkrete problemstillinger. Hvis din virksomhed kunne have interesse i at få nye perspektiver på problemstillinger i møder i det daglige arbejde eller hjælp til at udvikle de ideer, som I har på tegnebrættet. Så er et samarbejde med EASJ eller en af de andre uddannelsesinstitutioner i ViiRS måske noget for din virksomhed.

EASJ har opstartet interessefællesskabet ”Food in Process”, som du kan læse mere om på linkedIn her. Food in Process giver fødevare- og procesudstyrsproducenter mulighed for at dele viden og sparre med andre virksomheder inden for feltet, ligesom EASJ løbende faciliterer nyheder og invitationer til relevante arrangementer.
 Food in Process er certificeret som bronzeklynge af EU-Kommissionens kvalitetssikringssystem, The European Cluster Excellence Initiative, ECEI.

Du er velkommen til at kontakte udviklingsleder Anders Torpegaard for at få nærmere information om mulighederne for at samarbejde med EASJ.

- Baggrund og formål

Tidligere undersøgelser har vist, at interessefællesskaber, netværksdannelse og egentlig klyngedannelse med deltagelse af videninstitutioner og virksomheder fremmer innovationsevnen og dermed konkurrenceevnen hos SMV’er (Kidman & Rendbæk 2004; Porter 1990). Region Sjælland satser derfor på, at et samarbejde mellem regionens videninstitutioner DTU, RUC, UCSJ & Erhvervsakademi Sjælland, og virksomhederne vil resultere i en forbedring af virksomhedernes konkurrenceevne

- Aktiviteter og handling

-Etablering af samarbejde mellem virksomheder og viden institutioner

-Etablering af samarbejde mellem virksomheder

- Projektets Metode
  • Først etablering af bilaterale samarbejder
    • Studenterprojekter (Bachelor, Master etc.)
    • Praktik/afgangsprojekter
    • Basis er virksomhedernes interesser, udfordringer, behov og muligheder afdækket gennem indledende møder
  • Afholdelse af netværksmøder
  • Udarbejde/udvikle projektansøgninger med deltagelse af viden institutioner og virksomheder
  • Innovation camps
- Projektets Forventede Resultater

Dannelse af klynge/interessefællesskab

- Projektets Forventede Effekt

Skabelse af konkurrenceevne hos virksomheder

Tags erhverv | uddannelse | undervisning | velfærdsteknologi
Deltagere  
- Studerende Zealand - Sjællands Erhvervsakademi
  • - Procesteknolog (ernæring, fødevare og procesteknologi) (18)
- Medarbejdere Zealand – Sjællands Erhvervsakademi
Steen Kristensen
- Virksomhedsrepræsentanter Simatek

Fomaco

Harboe

BAR’ DJUS

Alfa Laval

LLP Vemmelev

Insatech

Tapperiet
- Andre
Partnere Roskilde Universitet | UCSJ | DTU
Finansiering  
- Intern
- Ekstern 100% | Danske offentlige kilder | Regioner og kommuner (herunder regionale fonde)
Resultat
  • Bilateralt samarbejde
    • Fomaco: udv. Afd oprettet og samarbejde med DTU etableret
    • Alfa Laval: praktikophold gennemført, systematisk måling af limstyrke i forbindelse med kvalitetssikring
    • InsaTech: praktikophold gennemført, udvikling af registreringsdatabase
    • Tapperiet: 2 praktikophold, Optimering af fyldningsproces
    • LLP Maskinfabrik: udviklingsaftale baner vej for udvikling af svejse- og slibningsrobot
    • Odin Maskinfabrik: samarbejder med DTU omkring flere projekter
    • Simatek: samarbejder med DTU
    • Harboe Bryggeri Skælskør: praktikophold, registrering af CO2 tab i processen
    • Bar Djus: start-up virksomhed, deltagelse i robotdag
    • Forenede Dampvaskerier: stor interesse i praktikophold, LEAN/Optimering
    • Gruppe af virksomheder med 10-50 mand er ikke umiddelbart interesserede
    • => Det tager lang tid at overvinde virksomhedernes skepsis mod samarbejde. Kræver ofte kulturændring.
  • Netværksseminarer
  • Roskilde EASJ
    • Materialer og overflader i fødevaresektoren (november 2015)
    • Automatisering af produktion (maj 2015)
    • Robotteknologi og automatisering (oktober 2016)

Lyngby DTU

  • Hygiejnisk design anført af DTU (april 2016)
  • 18 fødevareteknolog studerende deltaget i en 1-dags innovation camp vedr udvikling af fødevarer med oplæg fra virksomheder
  • 2 projektansøgninger med ekstern finansiering er udarbejdet og indsendt. En er bevilliget.
    • Har taget et års tid at udarbejde
    • MAP og holdbarhed ved måltidsproduktion: udvikling af model. Gik ikke igennem.
      • EASJ, DTU Food, KU Science, AGA
    • Optimal rengøring ved fødevareproduktion. Projektstart august 2016.
      • EASJ, SafeFood
    • Bronzecertificering gennemført med positivt resultat
    • Kontakt til ca 40 virksomheder
    • Samarbejde bilateralt i 8 – 10 tilfælde => omkring 20 %
    • Møder afholdt med DI MMFoodTech, Stålcentrum, DTU Center for Hygiejnisk Design, RUC naturvidenskab, Væksthus Sjælland for at udvikle samarbejde om arrangementer mm og derigennem øge nytteeffekten i virksomhederne

-DI MMFoodTech ser os som konkurrenter og er uvillige til at samarbejde

-Øvrige er positive

=> der arbejdes videre

*      Observation vedrørende sammenhæng mellem placering i værdikæde og interesse for samarbejde:

  • Virksomheder som udvikler, producerer og leverer procesudstyr med procesansvar har ingeniører ansat og er mest interessede (Fomaco,ODIN,Simatek,Alfa Laval,LLP etc)
  • Chris Jensen laver udstyr i lønarbejde efter kundens tegninger =>ingen ingeniører eller selvstændig udvikling => ingen interesse
Evaluering

Effekt:  COWI undersøgelse, beskeden effekt samlet set. Betydelig effekt hos 1-2 virksomheder, moderat/beskeden effekt hos 8-9.

=> 20 % af kontaktede virksomheder samarbejder med videninstitution(er)

=>Klyngedannelse i Porter´s første udviklingsfase ”den potentielle klynge”. Det må forventes at det vil tage lang tid at udvikle en egentlig klynge.

=>samarbejdstrategi følges : MMFoodTech ,stålcentrum, DTU Center for Hygiejnisk design, Væksthus Sjælland

Formidlingsform  
- Resultatets formidling

Via seminarer, statusrapporter og presse

- Resultaternes værdi

Beskeden effekt samlet set. Betydelig effekt hos 1-2 virksomheder, moderat/beskeden effekt hos 8-9

- Målgruppen Virksomheder, erhvervsfremmeaktører/viden institutioner og politikere
- Publikationer Website/blog
Andet (venligst beskriv)
Workingpaper
Workingpaper
Website/blog
Workingpaper
Workingpaper