Viden til virksomheder i Region Sjælland (ViiRS)
| Projekttitel | Viden til virksomheder i Region Sjælland (ViiRS) |
|---|---|
| Projekttype | Anvendt forskning og udvikling |
| Frascati | Ja |
| Tema | Business | Sundhed | Teknik |
| Teaser | Fire videninstitutioner går sammen om nyeste viden inden for ren luft, turisme, velfærdsteknologi samt fødevare- og procesudstyr |
| Status | Afsluttet |
| Ejer | |
| - Akademi | Zealand – Sjællands Erhvervsakademi |
| - Kontaktperson | Anders Torpegaard Udviklingsleder ator@easj.dk 50762708 |
| Nat./Int. | Nationalt |
| Projektperiode | 01. januar 2014 - 31. december 2019 |
| Projektbeskrivelse | |
| - Projektresumé | ViiRS er et regionalt funderet vækstaftaleprojekt, hvor uddannelsesinstitutionerne Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), University College Sjælland (UCSJ) & Erhvervsakademi Sjælland (EASJ) i fællesskab arbejder for at fremme sammenhængen mellem forskning, uddannelse og erhverv. Tilsammen udgør de fire institutioner en stærk og bred samling af den nyeste forskningsbaserede viden med højeste internationale faglighed, som virksomheder kan få del af gennem mange forskellige typer af samarbejder. Uddannelsesinstitutionerne bidrager hver især til projektet med viden inden for de tre indsatsområder: 1)Studerende som viden- og vækstdrivere i virksomheder 2)Viden som vækstgenerator 3)Vidensbaserede iværksættervirksomheder Projektet skal hjælpe virksomhederne med konkrete problemstillinger og give uddannelsesinstitutionerne viden om efterspurgte kompetencer i erhvervslivet. Vækstaftalens arbejde er at understøtte nye samarbejder mellem virksomheder og studerende/forskere samt at styrke iværksætterkulturen, ved at matche studerende og iværksættere med relevant erhvervsfremmerådgivning. Alt sammen med henblik på at fremme vækst og udvikling i regionen. Samarbejde med EASJ Erhvervsakademi Sjælland tilbyder forskellige former for samarbejde. De forskellige samarbejder kan tage form som:
Samarbejde er vejen til øget vækst ViiRS arbejder på at fremme etableringen af partnerskaber med virksomheder igennem arbejdet med de tre indsatsområder. Visionen er at et tættere samarbejde er til gavn for vækst, beskæftigelse og udvikling i hele Region Sjælland. Omdrejningspunktet for vores indsats er de sjællandske SMV’er og deres konkrete problemstillinger. Hvis din virksomhed kunne have interesse i at få nye perspektiver på problemstillinger i møder i det daglige arbejde eller hjælp til at udvikle de ideer, som I har på tegnebrættet. Så er et samarbejde med EASJ eller en af de andre uddannelsesinstitutioner i ViiRS måske noget for din virksomhed. EASJ har opstartet interessefællesskabet ”Food in Process”, som du kan læse mere om på linkedIn her. Food in Process giver fødevare- og procesudstyrsproducenter mulighed for at dele viden og sparre med andre virksomheder inden for feltet, ligesom EASJ løbende faciliterer nyheder og invitationer til relevante arrangementer. Food in Process er certificeret som bronzeklynge af EU-Kommissionens kvalitetssikringssystem, The European Cluster Excellence Initiative, ECEI. Du er velkommen til at kontakte udviklingsleder Anders Torpegaard for at få nærmere information om mulighederne for at samarbejde med EASJ. |
| - Baggrund og formål | Tidligere undersøgelser har vist, at interessefællesskaber, netværksdannelse og egentlig klyngedannelse med deltagelse af videninstitutioner og virksomheder fremmer innovationsevnen og dermed konkurrenceevnen hos SMV’er (Kidman & Rendbæk 2004; Porter 1990). Region Sjælland satser derfor på, at et samarbejde mellem regionens videninstitutioner DTU, RUC, UCSJ & Erhvervsakademi Sjælland, og virksomhederne vil resultere i en forbedring af virksomhedernes konkurrenceevne |
| - Aktiviteter og handling | -Etablering af samarbejde mellem virksomheder og viden institutioner -Etablering af samarbejde mellem virksomheder |
| - Projektets Metode |
|
| - Projektets Forventede Resultater | Dannelse af klynge/interessefællesskab |
| - Projektets Forventede Effekt | Skabelse af konkurrenceevne hos virksomheder |
| Tags | erhverv | uddannelse | undervisning | velfærdsteknologi |
| Deltagere | |
| - Studerende |
Zealand - Sjællands Erhvervsakademi
|
| - Medarbejdere | Zealand – Sjællands Erhvervsakademi Steen Kristensen |
| - Virksomhedsrepræsentanter | Simatek Fomaco Harboe BAR’ DJUS Alfa Laval LLP Vemmelev Insatech Tapperiet |
| - Andre | |
| Partnere | Roskilde Universitet | UCSJ | DTU |
| Finansiering | |
| - Intern | |
| - Ekstern | 100% | Danske offentlige kilder | Regioner og kommuner (herunder regionale fonde) |
| Resultat |
– Lyngby DTU
-DI MMFoodTech ser os som konkurrenter og er uvillige til at samarbejde -Øvrige er positive => der arbejdes videre * Observation vedrørende sammenhæng mellem placering i værdikæde og interesse for samarbejde:
|
| Evaluering | Effekt: COWI undersøgelse, beskeden effekt samlet set. Betydelig effekt hos 1-2 virksomheder, moderat/beskeden effekt hos 8-9. => 20 % af kontaktede virksomheder samarbejder med videninstitution(er) =>Klyngedannelse i Porter´s første udviklingsfase ”den potentielle klynge”. Det må forventes at det vil tage lang tid at udvikle en egentlig klynge. =>samarbejdstrategi følges : MMFoodTech ,stålcentrum, DTU Center for Hygiejnisk design, Væksthus Sjælland |
| Formidlingsform | |
| - Resultatets formidling | Via seminarer, statusrapporter og presse |
| - Resultaternes værdi | Beskeden effekt samlet set. Betydelig effekt hos 1-2 virksomheder, moderat/beskeden effekt hos 8-9 |
| - Målgruppen | Virksomheder, erhvervsfremmeaktører/viden institutioner og politikere |
| - Publikationer | Website/blog Andet (venligst beskriv) Workingpaper Workingpaper Website/blog Workingpaper Workingpaper |