Hop til indhold

Udviklingstendenser på Ejendomsmæglermarkedet

Projekttitel Udviklingstendenser på Ejendomsmæglermarkedet
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Business | Entreprenørskab
Teaser Anses digitalisering som trussel mod ejendomsmæglermarkedet, hvilke kompetencer skal mæglerne besidde i fremtiden og hvorfor selvsalg ikke truer branchen.
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Cphbusiness
- Kontaktperson Gintautas Bloze
Projektleder
gb@cphbusiness.dk
+45 3615 4920
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. januar 2018 - 30. november 2018
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

Hovedformålet med projektet er at undersøge og belyse udviklingstendenser i den danske ejendomsmæglerbranche i et 5-7 årigt fremtidsperspektiv. Projektet laves i to dele: den første del ”Ejendomsmæglernes syn på branchens udviklingstendenser” blev lavet på baggrund af interviews og spørgeskemaundersøgelse udsendt til danske ejendomsmæglere, som er medlemmer af Dansk Ejendomsmæglerforening (DE). Den anden del ”Boligsælgernes syn på ejendomsmæglermarkedet og branchen” tager udgangspunkt i efterspørgselsiden/kundesiden af markedet for ejendomsmæglerservice, hvor vi via et spørgeskema har spurgt om boligsælgernes syn på markedet, bl.a. for at få undersøgt hvilke egenskaber man vægter højest, når man vælger en ejendomsmægler til at sælge sin ejendom og hvordan vurderer man den service, som ejendomsmæglerne leverer.

- Baggrund og formål

Ejendomsmæglerbranchen er en af de største aftagere af dimittender fra Finansøkonom- og Finansbachelor- samt Akademiuddannelserne på Cphbusiness. Viden om digital markedsføring er fraværende fra studierne. Projektet bidrager ind i erhvervene i og med at de enkelte ejendomsmæglerkæder og selvstændige ejendomsmæglere opsamler viden som af konkurrencemæssige årsager kun i begrænset omfang deles med andre. Ved at samle denne viden og analysere tilføjer vi værdi for hele branchen. Formål med projektet er at skabe viden om tendenserne på ejendomsmæglermarked med henblik på at udvikle indholdet af den teoretiske del af ejendomsmægleruddannelsen og blive brugt i relevante fag på erhvervsakademierne. Det er også håbet, at Dansk Ejendomsmæglerforening og ejendomsmæglerbranchen vil kunne bruge projektet i forbindelse med branchens udvikling.

 

 

- Aktiviteter og handling

I vinter 2018 blev der holdt møder med Boligsiden.dk og Dansk Ejendomsmæglerforening med det formål at afdække interesse områder for undersøgelser samt mulighed for at formidle vores spørgeskemaer igennem de kanaler.

I maj 2018 blev foreløbige resultater præsenteret på Vidensdagen arrangeret for underviserne på Cphbusiness.

Delrapport I ”Ejendomsmæglernes syn på branchens udviklingstendenser” blev udgivet i August 2018.

I sommer 2018 blev der lavet en ny spørgeskemaundersøgelse med boligsælgerne, som målgruppe. Foreløbige resultater blev præsenteret i november 2018 på Vidensdagen arrangeret for underviserne på Cphbusiness.

Delrapport II ”Boligsælgernes syn på ejendomsmæglermarkedet og branchen” udgives november 2018.

- Projektets Metode

Kvalitativ (semi-strukturerede interviews) og kvantitativ metode anvendes (spørgeskemaundersøgelser).
Projektet indsamler data for derigennem at identificere en række af de trends som pt. ses i ejendomsmægler branchen. Undersøgelsen har ikke en specifik hypotese men forventes at i et vist omfang at have en eksplorativ tilgang inden der kan dykkes ned i særlige områder.
Forstudiet er udarbejdet på baggrund af dialog med aktører fra ejendomsmæglerbranchen.
Vi har været i kontakt med Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) samt enkelte ejendomsmæglere. Vi har også lavet en undersøgelse af sekundærer kilder, hvor vi har undersøgt hvad der ligger af tilgængelige undersøgelser af den danske ejendomsmæglerbranche og hvad der er lavet af international forskning på området.

- Projektets Forventede Resultater

Der udarbejdes to rapporter og resultater videreformidles til underviserne og ejendomsmæglerbranchen. Projektet vil blandt andet afdække hvilke behov der er for kompetenceudvikling for ejendomsmæglere i den nærmeste fremtid og hvilke udfordringer oplever man i branchen. Resultaterne kan bruges af Finansøkonom/Finansbachelor uddannelserne til at opdatere deres viden om boligsælgeres adfærd på boligmarkedet.

Der udarbejdes en rapport (working paper). Hvis datakvaliteten tillader det, kan der også udarbejdes et videnskabeligt dokument på engelsk med henblik på publikation i relevante tidskrifter.

Det skal bruges af Finansøkonom/Finansbachelor uddannelserne til at opdatere deres viden om køber/sælger adfærd på boligmarkedet.

- Projektets Forventede Effekt

På nuværende tidspunkt findes der ikke en konkret viden om hvordan digitalisering bliver udnyttet i branchen. F.eks. er sociale medier begyndt at blive brug flittigt til kommunikation, men hvordan og i hvor stor omfang vides ikke på brancheniveau.

Tags
Deltagere
Partnere UC Lillebælt,
Finansiering
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling
- Resultaternes værdi
- Målgruppen
- Publikationer Rapport
Rapport