Servitization
| Projekttitel | Servitization |
|---|---|
| Projekttype | Anvendt forskning og udvikling |
| Frascati | Ja |
| Tema | Business | Kommunikation | Teknologi |
| Teaser | Service add-on som nyt konkurrenceparameter i produktionsindustrien |
| Status | Afsluttet |
| Ejer | |
| - Akademi | Cphbusiness |
| - Kontaktperson | Niels Peter Nielsen Lektor npn@cphbusiness.dk +45 36154858 |
| Nat./Int. | Nationalt |
| Projektperiode | 01. januar 2022 - 31. marts 2023 |
| Projektbeskrivelse | |
| - Projektresumé | Projektet fokuserer primært på studerende på Service & Oplevelse (SØK) og vil afsøge potentialet for nye aftagermuligheder (praktik- og arbejdspladser) for denne specifikke, konkurrenceudsatte gruppe af studerende. Det er projektgruppens klare indtryk, at den moderne arbejdsvandring inden for EU-27 presser SØK-studerendes employability bl.a. inden for HORECA-området via ikke-komplekse kompetencer – overvejende relateret til soft skills og serviceleverancer – de bliver konkurrenceudsat fra anden EU-arbejdskraft med tilsvarende grad af kvalifikationer (lav specialisering) samt en høj grad af servicemind og arbejdsduelighed. Projektet vil derfor afdække potentialer for nye jobfunktioner (samt tilhørende undervisningsfokus) for SØK-studerende i sektorer såsom produktion og fremstilling med fokus på Service-Ad-on, hvor man forsøger at tilkoble yderligere service-funktioner til eksisterende produkter. Service-funktioner skal her ses i et udviklingsperspektiv, hvor de studerende i højere grad uddannes til at identificere og udvikle på uudnyttede behov fx self-service produktløsninger til udnyttelse af nye behov hos potentielt eksisterende/nye kunder. |
| - Baggrund og formål | Servitization er udviklingen af nye konkurrenceparametre knyttet til periferi-delen af standardprodukter – ofte løftet via digitalisering, Big data eller IO og med et skarpt fokus på kundens sekundære/periferi-behov. Servitization er pendanten til- samt skridtet videre end den personlige shopper i Magasin, den personlige vejledning i Matas eller opsamlingen af point ved brug af originale HP-printerpatroner etc. Det er SaaS samt IoT drevet produkt ad-ons, hvor Service-delen er det nye konkurrenceparameter og big data sikrer et optimalt Value Offer. Værdiskabelsen ligger her i at identificere og tilknytte nye typer af serviceydelser til det eksisterende produkter med højere markedsandele og større kundetilknytning til følge.
Eksempel på ’Servitization’: Du skal vælge varmepumpe, elselskab, markise eller havesprinkler – og vinderen er det produkt, der tilbyder dig den bedste merværdi i periferi-ydelsen fx muligheden for at du kan tracke og optimere på dit varmeforbrug, at markisen kører ind ved en bestemt vindstyrke eller at din havesprinkler leverer info om salinitet, jordbundsforhold samt relevant haveinfo specifikt for dit parcelhusområde - samt et tilbud på NPK-gødning og græsfrø, der er ideelt for din situation.
Servitization tilkobler således servicebegrebet til en produktudviklings-kontekst og åbner for at arbejde med ‘tillæg-til-produkter’ med et bredere brugerperspektiv - hvilket tilføjer en dimension af kreativitet til produktionvirksomhedens markeds- og eksportudviklingsmuligheder. Samtidig åbner det også op for bedre employability, fx ved at studerende på Service & Oplevelse (SØK), der i forvejen er konkurrenceudsatte, kan opnå flere hard skills og arbejde inden for et bredere felt af aftagervirksomheder. |
| - Aktiviteter og handling | Følgende aktiviteter igangsættes if. med projektet:
|
| - Projektets Metode | Projektet arbejder kvantitativt såvel som kvalitativt med primær/sekundær respondentdata samt strukturerede spørgerammer mv. – og sigter efter at afdække tendenser samt anvise løsninger for employability, input til relevant SØK-undervisning samt IDV-kurser vedr. udvikling af servitization i produktionsvirksomheder – hvorfor streng data-evidenskrav ikke efterprøves. |
| - Projektets Forventede Resultater | SLUTPRODUKTER:
Projektets outcome bygger på dets output – dog vil der være et tidsspænd inden mulige effekter kan registreres generere viden om- og samarbejdsrelationer inden for et nyt felt ml. produktion og service, som kan skabe flere SØK-arbejdspladser på sigt og knytte ny viden til de studerende samt SMV’erne. |
| - Projektets Forventede Effekt | Servitization har 4 fokuspunkter (knyttet til slutprodukterne ovenfor):
Servitization leverer på de strategiske mål vedr.:
Projektets output følges/måles via KPI’erne og outcome måles ex-post. |
| Tags | |
| Deltagere | |
| Partnere | |
| Finansiering | |
| - Intern | 100% |
| - Ekstern | |
| Resultat | |
| Evaluering | |
| Formidlingsform | |
| - Resultatets formidling | |
| - Resultaternes værdi | |
| - Målgruppen | |
| - Publikationer | Rapport |