Hop til indhold

Lupin and soybean – pioneering new plant-based foods in Denmark (Lupin&SoyFoods)

Projekttitel Lupin and soybean – pioneering new plant-based foods in Denmark (Lupin&SoyFoods)
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Bæredygtighed | Fødevarer | Landbrug | Teknologi
Teaser Kan danske lupiner og sojabønner dyrkes til humant konsum på en måde, der er både økonomisk rentabel og gavner den grønne omstilling?
Status Igangværende
Ejer  
- Akademi
- Kontaktperson Svend Secher Dam
Lektor
ssd@eaaa.dk
7228 6486
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. januar 2025 - 31. december 2028
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

Formålet med projektet er at undersøge hele værdikæden fra marken til forbrugeren med fokus på at gøre dyrkningen og anvendelsen af lupiner og sojabønner til en realistisk og bæredygtig mulighed i Danmark.

 

- Baggrund og formål

Sammenlignet med ærter og hestebønner har lupiner og sojabønner et højere indhold af både protein og fedt, mens ærter og hestebønner er kendetegnet ved deres højere stivelsesindhold. På trods af deres ernæringsmæssige fordele dyrkes lupiner og sojabønner endnu ikke systematisk i Danmark. Med klimaforandringerne får Danmark imidlertid et klima, der teoretisk set gør det muligt at dyrke sojabønner. Samtidig har en dansk forædlingsstation inkluderet lupiner i deres avlsprogram, hvilket åbner nye muligheder for lokale afgrøder.

Formålet med projektet er at undersøge hele værdikæden fra marken til forbrugeren med fokus på at gøre dyrkningen og anvendelsen af lupiner og sojabønner til en realistisk og bæredygtig mulighed i Danmark.

 

- Aktiviteter og handling
- Projektets Metode

Projektet består af syv arbejdspakker, der dækker hele værdikæden:

  1. Optimering af dyrkning: De første to arbejdspakker fokuserer på at optimere dyrkningsmetoder og inokulering af lupiner og sojabønner. Dette sker både i små forsøgsplot og i større skala hos økologiske landmænd.
  2. Kvalitetsvurdering: De næste to arbejdspakker undersøger næringsstoffer, anti-næringsstoffer og processeringsegenskaber for de danske afgrøder. Tre danske virksomheder vil afprøve, om lupiner og sojabønner kan bruges i deres nuværende produkter. Erhvervsakademi Aarhus leder disse arbejdspakker i tæt samarbejde med flere projektpartnere.
  3. Miljø- og klimaberegninger: De følgende to arbejdspakker analyserer kulstof- og kvælstofkredsløb samt sammenligner klima- og miljøaftryk af danskproducerede afgrøder med importerede alternativer. Derudover klarlægges muligheder og barrierer for en dansk produktion i hele værdikæden.
  4. Projektstyring: Den sidste arbejdspakke sikrer en effektiv projektstyring og koordinering på tværs af alle aktiviteter.

 

- Projektets Forventede Resultater
- Projektets Forventede Effekt
Tags
Deltagere
Partnere Aarhus Universitet | SEGES | DSV Frø Danmark | Rhizo-Mic | Saaten Union | Le Trang | Tæmpeh | Teknologisk Institut | Erhvervsakademi MidtVest | Linser for Livet
Finansiering
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling
- Resultaternes værdi
- Målgruppen
- Publikationer