L-Star
Projekttitel | L-Star |
---|---|
Projekttype | Anvendt forskning og udvikling |
Frascati | Ja |
Tema | Innovation | IT | Kommunikation | Sundhed | Teknologi | Undervisning |
Teaser | Styr på Listeria. Udvikling af et digitalt værktøj til at fastsætte og dokumentere fødevaresikker holdbarhed for dine kolde måltider. |
Status | Afsluttet |
Ejer | |
- Akademi | Zealand – Sjællands Erhvervsakademi |
- Kontaktperson | Heidi Friis Hansen Lektor HeHa@zealand.dk 50762192 |
Nat./Int. | Nationalt |
Projektperiode | 01. juli 2018 - 31. januar 2019 |
Projektbeskrivelse | |
- Projektresumé |
Myndighederne har stor fokus på Listeria og virksomhedernes styring heraf. De kræver omfattende dokumentation for holdbarhed af spiseklare fødevarer i forhold til Listeria. Der er på nuværende tidspunkt en stor viden blandt andet fra DMRI og DTU om vækst af Listeria i forskellige spiseklare fødevarer. Denne viden kræver imidlertid ekspert indsigt, som små og mellemstore virksomheder sjældent besidder. Projektets ide er derfor at gøre denne viden tilgængelig for virksomhederne, ved at udarbejde et værktøj, der omsætter den eksisterende viden til et lettilgængeligt redskab, som virksomhederne er i stand til at bruge uden ekspertviden. For at optimere holdbarhedsbestemmelsen så den er relevant for flere typiske produkter suppleres den eksisterende viden med valideringsforsøg på DTU Fødevareinstituttet. Måltidsproducenter efterspørger i høj grad et brugervenligt værktøj, der både kan give dem mulighed for at fastlægge en sikker holdbarhedsperiode for et givent produkt, og desuden dokumentere denne holdbarhed i forhold til Listeria over for myndighederne. Virksomhederne får derved mulighed for effektiv og fleksibel produktion samt minimering af madspild.
|
- Baggrund og formål | Baggrund: Food trends i Danmark peger på at danske forbrugere er blevet mere differentierede og at fødevareproducenter, skal respondere på de nye krav med lokalt producerede, sunde og nemme samt fleksible måltidsløsninger.
Formålet: |
- Aktiviteter og handling | Projektet opdeles i 4 arbejdspakker. Arbejdspakke 1 og 2 igangsættes samtidig. Arbejdspakker:
Formidling af værktøj og resultater (arbejdspakkeansvarlig Zealand og DTU) |
- Projektets Metode | Plan for at sprede viden:
|
- Projektets Forventede Resultater | Værktøjet skal udvikles og herefter afprøves i de deltagende virksomheder, som allerede nu efterspørger denne hjælp. Værktøjet skal efterfølgende formidles til branchen og myndigheder blandt andet gennem et eksisterende landsdækkende netværk for offentlige og private storkøkkener om fødevaresikkerhed r (d.d. 31 virksomheder), som drives af Zealand – Sjællands Erhvervsakademi. Udbredelse af værktøj skal endvidere ske via netværk, myndigheder og hjemmesider ligesom det vil indgå i undervisning i Zealand. |
- Projektets Forventede Effekt | Projektet kan styrke måltidsproducenter, som kan opnå større marked, flere kunder, øget salg og desuden give mulighed for profilering af lokale samarbejder og ikke mindst sikre produkter. Måltidsproducenter får værktøj til at fastsætte holdbarheden i forhold til Listeria, hvilket kan medføre en mere effektiv produktion, mindre madspild. Derudover undgås tilbagetrækninger og kassationer i eget regi og dermed minimeres madspild. Ligesom det letter egenkontrollen og dokumentation af fødevaresikkerhed i forhold til myndighederne. Endelig kan Listeria analyser til dokumentation af fødevaresikkerhed målrettes og udgifter til analyser dermed reduceres. Små og mellemstore virksomheder får hjælp til svært tilgængelig viden og kan hermed udvide deres forretning med convenience måltider. Samfundsmæssigt vil det også betyde mindre madspild, og derved mere bæredygtig produktion. |
Tags | fødevare | holdbarhed | Listeria |
Deltagere | |
- Studerende | |
- Medarbejdere | Zealand – Sjællands Erhvervsakademi Karen Beckmann LindgaardHeidi Friis Hansen |
- Virksomhedsrepræsentanter | Københavns Madservice Nordsjællands hospitaler Fælleskøkkenet Rigshospitalet Regionshospital Nordjylland |
- Andre | |
Partnere | DTU Fødevareinstituttet |
Finansiering | |
- Intern | 20% |
- Ekstern | 80% | Øvrige ministerier og styrelser mv. | Uddannelses- og Forskningsministeriet |
Resultat | |
Evaluering | |
Formidlingsform | |
- Resultatets formidling | |
- Resultaternes værdi | |
- Målgruppen | |
- Publikationer | Rapport |