Kryb og kravl på middagsbordet- fokus på bæredygtighed
Projekttitel | Kryb og kravl på middagsbordet- fokus på bæredygtighed |
---|---|
Projekttype | Innovationsprojekter |
Frascati | Nej |
Tema | Bæredygtighed | Entreprenørskab | Innovation | Sundhed |
Teaser | Fokus på nye fødevarer |
Status | Afsluttet |
Ejer | |
- Akademi | Erhvervsakademi MidtVest (EAMV) |
- Kontaktperson | Susanne Nielsen Viden- og udviklingskonsulent sni@eamv.dk 29693716 |
Nat./Int. | Nationalt |
Projektperiode | 01. november 2016 - 26. april 2017 |
Projektbeskrivelse | |
- Projektresumé | Alternative madvarerDet helt overordnede tema for EAMVs forskningens døgn 2017 er bæredygtighed og hvordan vi kan sikre mad og energi til verdens befolkning i fremtiden. Vi vil i dette meget store og komplekse emne fokusere på anvendelse af alternative råvarer, som insekter til maden. Vi vil også kigge på bæredygtighed mere bredt ved at se på, hvordan man kan lave en energimæssig bæredygtig fødevareproduktion. Hvordan bæredygtige fødevarer også kan blive en sund forretning. Det betyder, at vi vil komme ind på emner som fødevaretrends, produktion og anvendelse af insekter. Samt ikke mindst, hvordan man påvirker brugeradfærd i forhold til nye og meget anderledes fødevarer. Vi vil på forskningens døgn, benytte dagen til at inspirere deltagerne til at kaste sig ud i nye forretningsmodeller og eventuelt etablere nye virksomheder, der vil derfor også være eksempler på, hvordan andre har etableret forretningsområder inden for bæredygtig fødevareproduktion. En forsker og to virksomhedsejere vil fortælle om entrepreneurskab. |
- Baggrund og formål | Bæredygtighed og nye forretningsmodellerVi er meget nysgerrige efter at høre om bæredygtighed, miljø og ressourcer i produktion samt om ”nye madvarer på bordet”. Intentionerne med projektet er at lave et mødested for kokken og videnskabsmanden, producenten og videnskabsmanden samt brugeren og producenten og på den måde sætte fokus på, hvordan forskning og innovation er med til at løse samfundets udfordringer. Vi vil på dagen angribe produktionen af insekter og idéen med at gøre insekter til menneskeføde fra forskellige forsknings- og forretningsmæssige vinkler, så afsættet giver mening i sammenhængen. Vi ønsker både at få forskere indenfor området, men også virksomheder til at fortælle om deres udfordringer i forhold til emnet og til sidst borgernes tilgang til emnet. Vi har fokus på at smage, at dufte og eksperimentere, hvorfor en del af aktiviteterne vil foregå i proceslokalerne på EAMV og på produktionsgården Ausumgaard. Formålet med Forskningens døgn er at få forskningen ind som en del af undervisningen på en spændende måde. Der er fokus på at det rammer alle vores uddannelser, både de tekniske og merkantile uddannelse med fokus på bæredygtighed og nye forretningmodeller. |
- Aktiviteter og handling | Vi vil tage udgangspunkt i et meget spændende forskningsprojekt, projektet inVALUABLE. Det er et stort projekt, med samarbejde mellem 11 forskellige partnere bl.a. flere universiteter. Projektets udgangspunkt er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig industriel produktion af insekter til fødevarer. Det er et nyt projekt under Innovationsfonden, som vil anvende organiske rester og spildprodukter til at opdrætte insekter i industriel skala. En virksomhed i EAMVs nærområde Ausumgaard, får en væsentlig rolle i projektet som produktionssted. Vi synes derfor, det både kunne være spændende i forhold til emnet og nærliggende for os at sætte fokus på forskningen inden for dette |
- Projektets Metode | Det er planlægningen af eventen, kommunikation, pr. og pressemedelselser i forhold til eventen. Der er 15 talentforløb i forbindelse med forskningens døgn. 2 serviceøkonom studerende der deltager i både ansøgningen, planlægningen og udførelsen af eventen. Der er 2 studerende fra uddannelsen PBA. i Digital konceptudvikling der står for brugerundersøgelsen. Anden del foregår på EAMV i Holstebro, hvor alle de andre målgrupper kan deltage i vores markedsplads for bæredygtig fødevareproduktion. Over en 4 timers periode kan man som deltager shoppe rundt på markedspladsen og kigge på de ”boder” og aktiviteter, som man nu finder relevant. 2. del af dagen er åben for alle vores studerende, undervisere, gæster fra andre skoler samt byens befolkning. De primære aktiviteter som er forskellige oplæg fra forskere og virksomheder vil alle være af en halv |
- Projektets Forventede Resultater | Vi forventer at få flere mennesker til at spise insekter og tænke mere bæredygtig. vi forventer at mødet på tværs af forsker, iværksættere, studerende og undervisere vil give en synergieffekt. Vi forventer at de studerende får et indblik i at forskning kan formidles i øjenhøjde.
|
- Projektets Forventede Effekt | Vi forventer at deltagerne kommer til at forstå bæredygtig fødevareproduktion, og de udfordringer vi står med fremover, hvis vi skal dække alles proteinbehov. At vise for deltagerne hvordan nye råvarer kan blive en del af vores mad og bidrage til både sensorisk kvalitet og sundhed. Men også samtidig danne base for gode forretningsmodeller. |
Tags | |
Deltagere | |
- Studerende | |
- Medarbejdere | |
- Virksomhedsrepræsentanter | Aalborg Universitet Crickster Martin Thomsen |
- Andre | |
Partnere | |
Finansiering | |
- Intern | 50% |
- Ekstern | 50% | Øvrige eksterne kilder | Forskningens døgn, Styrelsen for forskning og uddannelse |
Resultat | Grobund for efterfølgende samarbejde Begejstringen blandt deltagerne betød også at dagen tilmed gav anledning til de første spæde ideer til nye projekter indenfor insektforskningen blandt de deltagende virksomheder, forskere og vidensinstitutioner – et højaktuelt emne, hvor Danmark er på forkant med udviklingen. |
Evaluering | Dagen blev evalueret, alle deltagerne udfyldte et spørgeskema med deres vurdering af dagen/ oplæggene m.m. Desuden blev der lavet en brugerundersøgelse i forhold til det at smage insekter.
|
Formidlingsform | |
- Resultatets formidling | Som event og efterfølgende som avisartikler og fagtidsskrifts artikler. Resultatet ad brugerundersøgelse af insekt som menneskeføde og labotorietestene af insektprodukterne blev formidlet efterfølgende til de deltagende virksomheder. |
- Resultaternes værdi | Grobund for efterfølgende samarbejde |
- Målgruppen | |
- Publikationer | Afholdelse af event Anden artikel |