Insekter set i et sundhedsmæssigt perspektiv
Projekttitel | Insekter set i et sundhedsmæssigt perspektiv | |
---|---|---|
Projekttype | Anvendt forskning og udvikling | |
Frascati | Ja | |
Tema | Bæredygtighed | Fødevarer | Sundhed | |
Teaser | Insekter som sundhedsmæssigt genvinst | |
Status | Afsluttet | |
Ejer | ||
- Akademi | Erhvervsakademi MidtVest (EAMV) | |
- Kontaktperson | Inge Hummelshøj Udviklingskonsulent CIF og underviser på: Proces-/fødevareteknologuddannelsen ihha@eamv.dk 29 69 64 91 |
|
Nat./Int. | Nationalt | |
Projektperiode | 01. august 2018 - 01. juni 2020 | |
Projektbeskrivelse | ||
- Projektresumé | Insekter som fødevarer er stadig meget nyt, og forskning i insekter er derfor på et tidligt stadie. Formålet er her 1) At undersøge om indholdet af D-vitamin i melorme kan øges ved bruge af UV-lys 2) at undersøge hvordan fedtsyresammensætningen er i melorme og om denne ændrer sig afhængig af det totale fedtindhold i melormene 3) at undersøge om (nogle) personer med skaldyrsallergi og husstøvmideallergi kan krydsreagere med melorme og om det i så fald har en betydning om melormene har været varmebehandlet eller ej. D-vitamin ekstraheres og analyseres vha. HPLC, fedtsyresammensætningen analyseres vha. GC og til testning af krydsallergi udvælges enkelte antigener, der testes med.
|
|
- Baggrund og formål | Baggrund: Insekter som fødevarer er stadig meget nyt, og forskning i insekter er derfor stadig på et tidligt stadie. Formål: 1) At undersøge om indholdet af D-vitamin i melorme kan øges ved bruge af UV-lys 2) at undersøge hvordan fedtsyresammensætningen er i melorme og om denne ændre sig afhængig af det totale fedtindhold i melormene 3) at undersøge om nogle personer med skaldyrsallergi og husstøvmideallergi kan krydsreagere med melorme og om det i så fald har en betydning om melormene har været varmebehandlet eller ej.Vi kan i disse år stort set ikke komme igennem en uge uden at vi på en eller anden måde bliver konfronteret med ord som klimaforandringer, miljøhensyn, cirkulær økonomi, madspild, bæredygtighed, ressourceoptimering, alternative proteinkilder osv.
Udover at bidrage med viden til den videnskabelige verden, vil den opnåede viden – både igennem resultaterne og de praktiske analyseerfaringer bidrage med ny viden til underviseres og assistenters videngrundlag (udvikling af kerneydelsen). Anvendelsen af den nye viden begrænser sig ikke kun til laborantuddannelsen, men kan også anvendes på både procesteknologuddannelsen og akademiuddannelsen i Ernæring. Endvidere kan den nye viden, blive meget vigtig for f.eks. primærproducenter (erhvervslivets foretrukne videnspartner), da de måske kan komme til at øge den oplevede og den sundhedsmæssige værdi af deres melorme ved at foretage små ændringer i deres produktion. For fødevareproducentvirksomheder kan resultaterne ligeledes have en potentiel stor betydning, da det kan få indflydelse på hvad de skal og må skrive på deres emballage. De studerende (entreprenørskab (innovation)) skal undervejs i projektet selv være med til at planlægge og udvikle nogle af de analyser, de skal lave. Undervejs i projektet vil der løbende være kontakt med fagspecialister fra Teknologisk Institut, ligesom der søges viden fra videnskabelige tidsskrifter (kvalitet) for at højne kvaliteten af undersøgelserne og arbejde videre ud fra nogle af de erfaringer, der allerede er gjort. *ord markeret med kursiv angiver hvor/hvordan nogle af EAMVs overordnede strategier kommer i spil. |
|
- Aktiviteter og handling | Overordnet oversigt over aktiviteter og tidsplan.
|
|
- Projektets Metode | D-vitamin Der arbejdes på at indkøre en HPLC analyse til bestemmelse af D-vitamin indhold. Den største udfordring i projektet er sandsynligvis at få D-vitamin ekstraheret og evt. opkoncentreret. Der arbejdes ud fra forskelligt litteratur, bl.a. fra NMKL og Dansk Standard, som kan give en indikation om hvordan analysen kan udføres. Fedtsyresammensætning Der arbejdes på at indkøre, evt. også validere, en GC metode til bestemmelse af fedtsyresammensætningen. Der arbejdes med intern standard og der kvantificeres ud fra en FAME standard. Fedtsyresammensætningen vil blive sammenlignet med hakket oksekød. Desuden vil det blive undersøgt om ”fede” melormes fedtsyresammensætning er anderledes en ”normale” melorme.
Krydsallergi |
|
- Projektets Forventede Resultater | D-vitamin Det forventes at:
|
|
- Projektets Forventede Effekt | D-vitamin Det forventes at:
|
|
Tags | ||
Deltagere | ||
- Studerende | ||
- Medarbejdere | Betina Aarup Erhvervsakademi MidtVest (EAMV) Helle NielsenInge Rosenbek Fink | |
- Virksomhedsrepræsentanter | ||
- Andre | ||
Partnere | ||
Finansiering | ||
Resultat | ||
Evaluering | ||
Formidlingsform | ||
- Resultatets formidling | ||
- Resultaternes værdi | Viden om insekter som sundhedsværdi |
|
- Målgruppen | Virksomheder, studerende, samarbejdspartner | |
- Publikationer | Rapport |