Vind tid og spar på miljøet
Projekttitel | Vind tid og spar på miljøet |
---|---|
Projekttype | Anvendt forskning og udvikling |
Frascati | Ja |
Tema | Business | Miljø | Teknik |
Teaser | Udvikling af et nyt og hygiejnisk veldokumenteret rengøringskoncept til virksomheder inden for fødevaresektoren gennem optimering af rengøringsprocessen |
Status | Afsluttet |
Ejer | |
- Akademi | Zealand – Sjællands Erhvervsakademi |
- Kontaktperson | Birgitte Sterup Hansen Lektor, cand. brom biha@zealand.dk |
Nat./Int. | Nationalt |
Projektperiode | 01. august 2016 - 01. november 2017 |
Projektbeskrivelse | |
- Projektresumé |
I samarbejde med EASJ Roskilde vil FoodSafe udvikle en metode, der sparer både vand, kemikalier og produktionstid – uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden. Metoden er baseret på de to parters mangeårige erfaring med fødevaresikkerhed, kemi, mikrobiologi og rengøring, og erhvervsakademiet, EASJ, bidrager også med viden om blandt andet at lave projektansøgninger og gennemføre projekter. Undervisere fra EASJ Roskilde får en nøglerolle i projektet, da de skal være med til at afprøve effekten af de nye metoder i praksis i en virksomhed, hvor FoodSafe til dagligt gør rent. |
- Baggrund og formål | FoodSafe, der har specialiseret sig fødevaresikkerhed og rengøringsservice inden for levnedsmiddelindustrien, er gået i gang med at udvikle en ny rengøringsmetode til branchen. EASJ-Roskilde har en stor viden om alle aspekter inden for fødevareproduktion, -sikkerhed og –kontrol samt mikrobiologi er meget vigtige i forhold til projektets gennemførelse. Projektet har stor sammenhæng med både proces-, fødevare og ernæringsteknolog samt laborantuddannelsen. Formålet med projektet er at undersøge, om den nye rengøringsmetode er lige så effektiv som den metode, der hidtil er anvendt. Hvis metoden er lige så effektiv kan det betyde, at fødevarevirksomhederne kan genererer mere produktionstid, fordi rengøring og desinfektion går hurtigere. Den nye metode kan også indvirke positivt på vandforbrug, strømforbrug og forbrug af rengøringsmidler. Projektet mellem FoodSafe og EASJ Roskilde løber frem til slutningen af 2017. Det har fået en InnoBooster-bevilling fra Innovationsfonden. |
- Aktiviteter og handling |
|
- Projektets Metode | Vurdering af, om det er hensigtsmæssigt og fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt at implementere en mere miljøvenlig og hurtigere rengøringsmetode i fødevareindustrien. Analyse og vurdering af rengøringskvaliteten ved to forskellige rengøringsmetoder, for at undersøge om den ”nye metode” giver den ønskede rengøringsstandard. Indsamling af data foretages på et kyllingeslagteri. Der foretages også test forsøg i laboratoriet på EASJ-Roskilde. |
- Projektets Forventede Resultater | Når rengøringsprogrammet er færdigudviklet og gennemtestet forventes det, at den nye rengøringsmetode kan benyttes vidt i andre brancher, hvor rengøring og desinfektion er lige så vitalt som i fødevareindustrien. Samtidig vil den viden, der kommer tilbage til uddannelserne, blive stillet til rådighed for erhvervslivet. |
- Projektets Forventede Effekt | FoodSafe og EASJs fælles projekt kan være til stor gavn for fødevareindustrien og erhvervslivet. Et klart mål med den nye rengøringsmetode er, at fødevarevirksomhederne genererer mere produktionstid. Det vil ske som resultat af, at rengøring og desinfektion går hurtigere. Hvis alt går vel, vil det samtidig have en positiv indvirkning på vandforbrug, strømforbrug og forbrug af rengøringsmidler. Gennem det nye rengøringsprogram kan der både spares på tids- og vandforbrug samt anvendelse af rengøringsmidler. Projektet vil samtidig øge vidensniveauet bredt i rengøringsbranchen og på uddannelserne på rengørings- og hygiejne området. |
Tags | fødevare | produktudvikling | rengøring | udvikling |
Deltagere | |
- Studerende |
Zealand - Sjællands Erhvervsakademi
|
- Medarbejdere | Zealand – Sjællands Erhvervsakademi Mette NielsenUlla Uebel |
- Virksomhedsrepræsentanter | |
- Andre | |
Partnere | Foodsafe | HKScan |
Finansiering | |
- Intern | 75% |
- Ekstern | 25% | Danske private kilder | Innovationsfonden |
Resultat | Da HKScan udvidede produktionstiden kort efter projektets start, er resultaterne fra rengøringskontrollen ikke direkte sammenlignelige med de tidligere resultater. De to rengøringskontrolmetoder, ATP og kimtal (mikrobiologisk svabermetode), der indgik i projektet, er ikke direkte sammenlignelige. Resultaterne i forbindelse med overgangen til anvendelse af ATP som rengøringskontrolmetode, viser som forventet, at ATP-metoden ikke i samme grad registrerer ændringer i antallet af mikroorganismer. Med HKScan’s grænseværdier for de to metoder viser den mikrobiologisk svabermetode hyppigere overskridelser end ATP-metoden. I HKScans testede produktionslokaler giver den nye rengøringsprocedure en besparelse på: Der er en energibesparelse forårsaget af det mindre vandforbrug, men der er ingen konkrete resultater for dette. Ændringen i hygiejneniveauet kan således ikke med sikkerhed tilskrives ændring i rengøringsprocedurerne og/eller produktionsomlægningen, men hygiejneniveauet har hele tiden været fødevaresikkerhedsmæssigt forsvarligt. |
Evaluering | Der er afholdt flere evaluerings møder med FoodSafe og HKScan og vi har udarbejdet afslutningsrapporten efterfølgende. |
Formidlingsform | |
- Resultatets formidling | Indsendt afslutningsrapport til innovationsfonden. |
- Resultaternes værdi | FoodSafe har fået mange henvendelser om projektet. HKScan har udbredt det til deres finske afdeling, EASJ har fået større kontaktnetværk og synlighed hos mange virksomheder, både fødevare og andre. |
- Målgruppen | Virksomheder indenfor fødevare- og medicinalområdet, samt andre der har stor fokus på hygiejne og studerende på EASJ |
- Publikationer | Website/blog Rapport |