Hop til indhold

Digital etik som kompetence i kommunikationsprofessionen

Projekttitel Digital etik som kompetence i kommunikationsprofessionen
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Kommunikation
Teaser Projektet undersøger om digital etik på en meningsfuld måde kan integreres som kompetence i professionelt kommunikationsarbejde
Status Igangværende
Ejer  
- Akademi Cphbusiness
- Kontaktperson Hans C. Christiansen
Lektor
hacc@cphbusiness.dk
3615 4851
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. august 2023 - 31. december 2023
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

Projektet udgår fra en antagelse om at der i kommunikationsbranchen ikke findes viden, konsensus og retningslinjer for hvordan man i en digital tidsalder sikrer at kommunikation er etisk forsvarlig i forhold til moralske og etiske normer.

Desuden baseres projektet på en antagelse om, at den digitale teknologi skaber helt nye etiske problemsæt.

Problemformulering
Det spørgsmål som projektet stiller handler om ”hvorvidt der eksisterer et vidensgab i praksis, uddannelse og teori omkring digital etik i kommunikationsprofessionen, og hvorvidt der er behov for etiske guidelines i digital medieproduktion og kommunikation”.

Det faglige formål er at undersøge om der i teori og praksis eksisterer et videnshul omkring digital etik i kommunikationsprofessionens digitale arbejde (digital journalistik, personlig branding, SoMe-redaktionelt arbejde, digital virksomhedskommunikation m.m.). Der sættes fokus på efterspørgslen og nødvendigheden af etiske retningslinjer i kommunikationsbranchen og i bredere registre af kommunikationsaktiviteter. Sekundært undersøges hvorvidt det giver mening at udvikle guidelines og faglige studier samt undervisning på området ”digital etik i kommunikationsprofessionen”.

- Baggrund og formål

Digitale værktøjer skaber nye ressourcer i kommunikation og formidling, fx gennem net-værkspublicering, AI-genererede tekster og billeder, løsning af automatiserede arbejdsopgaver gennem kunstig intelligens m.m. Kommunikationsarbejdet i virksomheder, hos selvstændige, freelancere m.m. handler i stigende grad derfor også om at kunne navigere etisk i digital kommunikation, der arbejdsret-ligt, ophavsretligt og juridisk eksisterer i gråzoner. Virksomheder og organisationer står således over for en række etiske udfordringer: datasikkerhed, fake news, shitstorms, overvågning – og manglende opmærksomhed omkring det etiske register kan medføre faldende troværdighed, manglende rekruttering, retssager, shitstorms m.m. Alligevel har der i forskningen og kommunikationsdebatter kun været sporadisk opmærksomhed omkring de måder hvorpå teknologien udfordrer kommunikationsarbejdet, også etisk. Der er således behov for at undersøge, hvordan kommunikatører tilgår de nye udfordringer, og om der er efterspørgsel efter viden om hvordan etik på en meningsfuld måde kan integreres i professionelt kommunikationsarbejde. Dette er emnet for dette forprojekt, der gennem bl.a. interviews og litteratursøgning afsøger den eksisterende viden og praksis på området ”digital etik i kommunikationsprofessionen” mhp. at skitsere muligheder for videns- og kompetenceudvikling. Målgruppen er professionelle kommunikatører, dvs. virksomhedskommunikatører, SoMe-redaktører, kommunikationskonsulenter, selvstændige og freelancere der anvender digital kommunikation i deres dagligdag m.fl.

- Aktiviteter og handling
- Projektets Metode

Først og fremmest vil projektet være baseret på systematisk litteratursøgning (database-indkredsning, kombinationer af søgeord, eksklusion/inklusion af søgeord m.m.).
Litteratursøgningen vil være funderet i krydsfeltet mellem ehics, technology, data ethics, media law, professional communication – med henblik på at skabe indsigt i den teoretiske fokus på området ”digital etik og professionel kommunikation”.

Endvidere vil vi i projektet scanne studieordninger og pensumlister på undervisningsinstitu-tioner for at skabe et overblik over status på medieetik i kommunikationsuddannelsen, og vi vil interviewe interessenter på kommunikationsområdet (adm. direktør for K-forum Timme Munk Bisgaard, professor og docent på DMJX Vibeke Thøis Madsen, medieforsker Peter Svarre m. fl.).

- Projektets Forventede Resultater
- Projektets Forventede Effekt
Tags
Deltagere
Partnere
Finansiering
Resultat
Evaluering
Formidlingsform  
- Resultatets formidling
- Resultaternes værdi
- Målgruppen
- Publikationer