Hop til indhold

Nordic Finance and the Good society II – Bæredygtighed og den finansielle sektor

Projekttitel Nordic Finance and the Good society II – Bæredygtighed og den finansielle sektor
Projekttype Anvendt forskning og udvikling
Frascati Ja
Tema Økonomi
Teaser Projektet har som sit hovedformål at styrke Cphbusiness’ vidensgrundlag ved at udvikle og afprøve metoder til at transformere ny forskningsbaseret viden
Status Afsluttet
Ejer  
- Akademi Cphbusiness
- Kontaktperson Svend Erik Thomsen
Projektleder, Ph.d.
svet@cphbusiness.dk
3615 4951
Nat./Int. Nationalt
Projektperiode 01. september 2019 - 31. december 2022
Projektbeskrivelse  
- Projektresumé

Projektet baserer sig på de positive erfaringer, som er opnået med det tidligere Nordic Finance projekt (2016-2019) og bygger videre på den gode relation, der her igennem er skabt mellem forsknings­miljøerne ved CBS, Center for Corporate Governance og Cphbusiness, Økonomi & Finans.

Forskningsprogrammet på CBS er i perioden 2019-2022 tematiseret omkring bæredygtighed i den finansielle sektor.

Denne tematisering er organiseret omkring følgende otte forskningsområder:

1) Green finances

2) Long-term ownership

3) The value of financial advice

4) Risk management and anti-money laundering

5) Compliance and regulation

6) Competitiveness and business models

7) Technology, Crypto currencies and blockchain

8) Access to finance

Projektet vil følge forskningen indenfor det samlede forskningsprogram og vil udvælge 3 af ovenstående områder, hvor medarbejdere og studerende fra Økonomi & Finans vil samarbejde med virksomheder i den finansielle sektor om at transformere (omsætte) den i forskningsprogrammet frembragte nye viden til værdifulde vidensprodukter.

- Baggrund og formål

Projektet er forankret i Cphbusiness’ vidensstrategi, der har som sit fokus at gøre viden til værdi.

Projektet arbejder konkret og systematisk med (a) at bringe ny forskningsbaseret viden ind på Cphbusiness og (b) omsætte denne viden, så den bliver anvendelig og værdifuld for Cphbusiness’ uddannelser og for de virksomheder i den finansielle sektor, som Cphbusiness uddanner til.

- Aktiviteter og handling

Projekter har følgende faser:

  1. Projektet starter efterår 2019, hvor det besluttes, hvilket område(r) indenfor temaet, Bæredygtighed i den finansielle sektor, projektet fokuserer på. Endvidere besluttes og planlægges projektorganiseringen.
  2. Projektgruppe 1 arbejder fra 1. januar 2020 – 31. december 2020.
  3. Projektgruppe 2 arbejder fra 1. januar 2021 – 31. december 2021.
  4. Projektgruppe 3 arbejder fra 1. januar 2022 – 31. december 2022.
  5. Projektet afsluttes 31. december 2022 og evalueres i første halvdel af 2023.
- Projektets Metode

Delprojekterne har benyttet flere metoder. Det empiriske arbejde har overvejende været gennemført ved brug af kvalitative metoder. Nogle har tillige indsamlet og analyseret kvantitative spørgeskemadata.

- Projektets Forventede Resultater

Projektet forventer at frembringe en række vidensprodukter, som er værdifulde for uddannelserne på Økonomi & Finans og for de virksomheder i den finansielle sektor, der uddannes til. Eksempler på sådanne vidensprodukter kan være et nyudviklet fag, et nyt undervisningsflow, en workshop, et kursus til gennemførelse i virksomhederne (f.eks. baseret på blended learning) eller et nyudviklet undervisningsmateriale. Fælles for de nævnte eksempler på vidensprodukter er, at de bygger på den aktuelle forskning, som løbende frembringer ny viden indenfor temaet, bæredygtig i den finansielle sektor.

- Projektets Forventede Effekt

Det forventes, at der årligt inddrages 10 medarbejdere fra Økonomi & Finans, ca. 100 studerende og 5 virksomheder/organisationer fra finanssektoren.

I projektperioden på 4 år vil der således deltage i alt 40 medarbejdere, 400 studerende og 20 virksomheder/organisationer. Projektet har således en meget stor rækkevidde og vil dermed også have et stort potentiale for at de nyudviklede vidensprodukter i et længerevarende perspektiv indarbejdes og forankres på Økonomi & Finansområdet.

Projektets organisering i en række mindre delprojekter giver mulighed for at måle ændringerne løbende og foretage justeringer, hvis det viser sig nødvendigt.

Tags
Deltagere
Partnere
Finansiering
Resultat

Projektet har samlet set været meget vellykket og har behandlet 9 aktuelle problemområder i 9 delprojekter, som hver har fokuseret på aktuelle problemstillinger i den finansielle sektor.

Projektets størrelse og varighed har sikret en meget bred involvering i projektet blandt medarbejderne på Økonomi & Finansområdet og en meget stor udbredelse til de studerende på området og til et bredt udsnit af virksomheder fra den finansielle sektor.  Projektet og delprojekterne har samarbejdet med en lang række af de etablerede banker, nye fin-tech virksomheder og organisationer med interesse for finansområdet (Finansdanmark,  Finansforbundet og Forbrugerrådet). Projektet har i gennem hele projektperioden haft formaliseret samarbejde med et stort internationalt forskningsprogram,  Nordic Finance and the Good Society, som er forankret på Copenhagen Business School, CBS. Det har betydet, at projektet i gennem hele perioden har samarbejdet med en lang række forskere fra Copenhagen Business School, CBS. Dermed har projektet sikret, at de gennemførte delprojekter har haft en solid teoretisk – og metodisk forankring.

Evaluering

Projektet har behandlet 9 aktuelle problemområder fra den finansielle sektor i 9 delprojekter:

  • Fremtidens betalingsløsninger
  • Artificial intelligence (AI) og robotics i den finansielle sektor
  • Crowdfunding and crowdfinance
  • Behavioral finance – adfærdsøkonomi og finansiel rådgivning
  • Tillid og mistillid – forbrugernes syn på bankerne
  • Bæredygtighed i forhold til finansielle produkter og services
  • Lige og fair adgang til boligfinansiering
  • Unge som investorer
  • Human-centered AI – et menneskeligt perspektiv på automatisering i bankerne

Projektet har opfyldt sit formål, som først og fremmest har været at tilvejebringe ny viden om aktuelle problemstillinger i den finansielle sektor, som Økomomi & Finansområdet uddanner til.

De 9 delprojekter har givet en lang række medarbejdere på Økonomi & Finansområdet lejlighed til at fordybe sig i vidensarbejde, der omfatter tilegnelse af aktuel forskningsbaseret viden, operationalisering og dataindsamling, afprøvning og transformation af viden og resultater til relevante udsnit af praksis, særligt der, hvor der aftages dimittender fra Økonomi & Finansområdet.

Delprojekterne har alle lykkedes med at formidle resultater til virksomheder fra den finansielle sektor, kolleger på Økonomi & Finansområdet og til studerende på området. De mange involverede medarbejdere har bidraget til at videreformidle resultaterne meget bredt til de hold af  studerende, som de underviser.

Som et sidste formål har projektet spillet en vigtig rolle i forhold til adjunkternes arbejde med deres lektorkvalificering.

Samlet set har projektet bidraget med en væsentlig kapacitetsopbygning på FoU-området. De mange involverede medarbejdere har fået konkrete erfaringer med at arbejde med forskningsbaseret viden, samarbejde med forskere og gennemførelse af egne empiriske undersøgelser i praksisfeltet. Som en del af kapacitetsopbygningen har projektet medført en væsentlig udvidelse af kontaktnettet til forskningsinstitutioner og til praksisfeltet.

Formidlingsform  
- Resultatets formidling

Efter analysearbejdet har delprojekterne formidlet resultater på seminarer, webinarer, gå-hjemmøder med deltagelse fra bankerne. Nogle af delprojekterne har tillige produceret videooptagelser fra formidlingsaktiviteten, som også er delt på Cphbusiness’ digitale platforme.

- Resultaternes værdi

Projekternes resultater har primært været debatskabende i virksomhederne (bankerne) og har skabt synlighed omkring Cphbusiness’ arbejde med FoU-projekter. Flere af bankerne arbejder i eget regi med nogle af de temaer, som projektet har taget op. I de tilfælde har formidlingsaktiviteterne været præget af dialog og diskussion omkring resultaterne.

- Målgruppen Der har været formidlet til alle studerende på Økonomi & Finansområdet, samtlige kollegaer på Økonomi & Finansområdet og en lang række af virksomheder i den finansielle sektor.
- Publikationer Rapport
Rapport
Website/blog
Website/blog
Rapport